04 januára, 2012

Rok 2012 na Božiu slávu











Tento rok som Silvestroval (tak ako pominulé roky) v zbore s priateľmi. Bol som požiadaný, aby som po polnoci mal krátku tému/príhovor k novému roku. Síce je už dávno po novom roku, ale moja túžba pre tento rok je aktuálna každý jeden deň roku 2012. Tak, a tu je tá téma... 

Rok 2011 práve skončil. Rok 2012 práve začal. Vieme aká bola minulosť, no kto z nás vie, aká bude budúcnosť? I keď nikto z nás ju nepozná, máme na ňu zásadný vplyv. Jednoducho preto, že sme jej súčasťou a Boh nás urobil dôležitými postavami vo svojom príbehu je slávnej milosti. Otázka je, čím bude tento rok charakterizovaný? O kom bude rok 2012? O nás? O Bohu? Rozhodujúcou vecou bude to, na koho oslavu budeme žiť v roku 2012.

Všetko je všetko

V 1 Korinťanom 10:31 Pavol píše: „Či teda jete, alebo pijete, alebo čokoľvek robíte, všetko robte na Božiu slávu.“ Keď si to zoberieme doslovne, tak Pavol od nás očakáva, a Boh nám prikazuje, riadne ťažkú úlohu.

ČOKOĽVEK? Jedlo, pitie a...vlastne všetko? Napríklad také jedenie vianočnej kapustnice. Silvestrovský ohňostroj. Spanie. Učenie sa. Facebook. Priateľstvá a vzťahy. Čokoľvek ťa napadne, od toho pre nás najmenej dôležitého (pitie), po to pre nás najdôležitejšie (sám Boh).

Dve podmienky

Verš 31 je kľúčovým veršom v celej kapitole. V prvej časti Pavol hovorí, že sme slobodní: Všetko je dovolené, no nie všetko osoží. Všetko je dovolené, no nie všetko buduje (1 Korinťanom 10:23). Dáva dve podmienky pre našu slobodu: nech to osoží a buduje. Hovorí, že nám má záležať na dobre iných ľudí, nie iba nám: Nikto nech nehľadá, čo osoží iba jemu, ale to, čo osoží inému (1 Korinťanom 10:24) a Pavol zas hovorí, že „[ja] nehľadám, čo osoží mne, ale čo osoží mnohým, aby boli spasení” (1 Korinťanom 10:33).

Dôvod pre našu slobodu

Pavol hovorí, že našu slobodu máme používať tak, aby v tom mali iní úžitok a osoh. Inými slovami, pre kresťana – človeka, ktorý nasleduje Krista a túži žiť podľa jeho príkladu –­ je prvotným cieľom dobro ľudí, ktorí sú v jeho okolí a až potom je jeho cieľom jeho dobro. Tak ako robil Pavol. Tak ako robil Kristus. A tak, ako by sme mali robiť i my.

Kristov príklad

Ježiš Kristus prišiel pred vyše 2 000 rokmi a zanechal nám príklad: Veď na to ste boli povolaní; pretože aj Kristus trpel za vás a zanechal vám príklad, aby ste kráčali v jeho šľapajach (1 Peter 2:21). Kristus prišiel a bez ohľadu na výšku ceny, ktorú musel zaplatiť – svoj vlastný dokonalý život! – hľadal to, „čo osoží mnohým, aby boli spasení” (1 Korinťanom 10:33). To robil aj Pavol. A to máme robiť aj my. „Napodobňujte ma, ako ja napodobňujem Krista!“ (1 Korinťanom 11:1).

Ak však z vďačnosti našich sŕdc chceme hľadať to, čo osoží predovšetkým druhým (kamarátom, známym, spolužiakom, sestre, bratovi, mame, ocovi), ako zistíme, čo je to najsprávnejšie? Verš 31: Či teda jete, alebo pijete, alebo čokoľvek robíte, všetko robte na Božiu slávu (1 Korinťanom 10:31).

Prečo na Božiu slávu?

„Ale veď predsa teraz ide o moju sestru, nie Boha!“ – možno si pomyslíš. Ale ako som už povedal, pre Pavla je verš 31 najdôležitejším veršom týchto riadkov, ktorý im dáva ich najplnší možný význam. Pretože, práve vtedy, keď robíme veci na Božiu slávu, práve vtedy ich robíme tým najlepším možným spôsobom.

A tak práve toto sa stáva rozhodujúcou vecou v roku 2012: na koho slávu budeme žiť tento čerstvo nový rok? Pavol – a celá Biblia – nás vyzýva k tomu, aby sme ho žili na Božiu slávu. A to sa bude prejavovať práve v tom, že nám bude záležať na tom, aby predovšetkým iní mali osoh a aby boli spasení (1 Korinťanom 10:33). A koniec-koncov, obrátenie neveriacich je ten najúžasnejší spôsob, akým je oslávené Božie meno.

Výzva, ktorá je predo dvermi

Je skutočne náročné stále žiť na Božiu slávu a všetko činiť na oslavu jeho mena. Možno to nie je až také ťažké, keď sa jedná o „veľké“, predovšetkým cirkevné, veci (tábor, služba v zbore, atď.). Ale skutočná výzva pre naše životy leží v Božom neodbytnom: všetko.

Modlime sa preto k Bohu o pomoc a učme sa úplnej závislosti na Božej milosti a moci. Nedávajme Bohu iba „veľké“ veci, ale všetky, i tie „malé“. Daj mu svoj čas na internete, daj mu svoje pečenie, svoje snívanie, svoje plány, svoje štúdium, svoje starosti, svoje jedenie i pitie, svoju cestu ráno do školy a poobede zo školy, daj mu svoje nakupovanie, svoje cestovanie. Jednoducho: daj mu všetko. A keď Biblia hovorí všetko, tak skutočne myslí VŠETKO.

Nech každý jeden deň roku 2012 žijeme na Božu slávu! Nech nám Hospodin v tom pomáha! Nech je mu to obeta príjemnej vône! 

3 komentáre:

seevyn povedal(a)...

Marek, dakujem za uzasne inspirativne slova. Nech Ta Boh vedie svojou milostou

Marek Tomašovič povedal(a)...

Bolo mi radostou...a dakujem:)

Ema povedal(a)...

vdaka, mam co robit zajtra :)
kedykolvek sa tu zastavim, niecim sa napomeniem, naucim